Vi tar beslut lite senare under våren huruvida träffen ska genomföras eller ej. Anledningen är naturligtvis Corona-viruset. Dock tycker vi att det i dagsläget (12 mars) är lite för tidigt att ta något beslut. Så titta hit igen för mer information under våren.

Patrick Woitala från AstroSweden berättar om nyheter och trender inom teleskop och ger tips till både nybörjaren och den mer erfarna. Föredraget avslutas med en frågestund.

Mattias Eriksson, lektor på Institutionen för matematik och naturvetenskap vid Blekinge tekniska högskola, håller föredrag om symbiotiska stjärnor som är dubbelsystem som består av en vit dvärgstjärna och en röd jättestjärna. Mattias som forskat inom området berättar att han under åren 1998-2010 lyckades förklara vindstrukturen och hittade nya strålningsprocesser i dessa system. Han tror också att dessa system kan vara upphov till en sorts slow-motion-novor som observerats en handfull gånger.

Detta låter väldigt spännande. Vi hälsar Mattias och Patrick välkomna på lördagseftermiddagen den 9 maj 2020.

Vi återkommer med hela programmet inom kort.